Solliciteren met Mobiel & Social Media: zo doe je dat

Solliciteren via snapchat of whatsapp, je vragen aan de p&o-er van dienst stellen op facebook. Het kan én het gebeurt steeds vaker. Gek? Valt mee. we besteden steeds meer tijd op telefoons, tablets en smartbooks en zoeken er ook naar vacatures of nieuwe uitdagingen.

Dat weten bedrijven en vacaturesites ook. Via LinkedIn is solliciteren via je mobiel al langer een optie, maar ook bedrijven met aandacht voor mobiele, adaptive sites spelen mee. Zoals Mc Donalds, die een vacaturefunctie heeft in hun app. Ook vaak gezien: de ‘sollicteer nu’ button, zoals op vacaturessite Indeed.com.

Sommige bedrijven of (online) agencies vragen om een creatieve sollicitatie via een bestaand sociaal medium als Twitter, anderen vragen je om een Blog. Weer andere bedrijven vragen ' je sollicitatie in een creatief concept'.

Persoonlijker, sneller, nieuwer

Da's best even wennen, soms. Bepaalde je bij een oldskool sollicitatie nog zelf hoe je werd gezien; de meeste van ons zijn online al flink zichtbaar. En de mogelijkheden zijn eindeloos en mooi

Check bijvoorbeeld de sollicitatie van Lindsay Blackwell, voor de positie van Director Social Media (University of Michigan).

Of:

Mobiel solliciteren: 10 tips

Maar hoe ga jij daar nou mee om, zo’n social sollicitatie? Vijf tips die je helpen als je mobiel solliciteren overweegt.

TIP 1: Blijf jezelf

Yes, een keiharde dooddoener! Maar wel belangrijk. Vraagt een bedrijf om een sollicitatie via kleurrijke snapchat, facebookpost of shortclip? Dat wil nog niet zeggen dat je het móet doen. Want ben je er niet in thuis of past creatief en social kleuren niet bij je: dan zoekt het bedrijf jou níét.

Spreekt het je wel aan? Give it you’re all! Tijd investeren loont: ga na wie het bedrijf zoekt en waarom ze dat op deze manier doen, zorg dat je de sollicitatie aanpast op de vraag. Een creatieve kleurplaat via snapchat is wat anders dan een serieuze videosollicitatie.

TIP 2: (Woord)keuzes maken

Net als in een gewone sollicitatie is het de tone of voice die het ‘m vaak doet. En die kan nog al eens verschillen. Een bedrijf als Coolblue waardeert een tongue in cheek; humor is een voorwaarde. Zo ook in dit sollicitatiefilmpje.

De meeste middelgrote gemeenten zullen hier echter minder van gecharmeerd zijn. Daar val je op met een goede combinatie tussen beeld, ervaring en tekst. Kortom: investeer in een rondje bedrijfscultuur én check de manier waarop de vacature is opgesteld. Tien tegen één dat de selecterend recruiter ‘m heeft opgesteld of gecheckt heeft.

TIP 3: Kies je medium

Goed, je gaat social of online en dan? Dan heb je honderden mediums tot je beschikking. Van een eenvoudig (micro)blog tot digital CV in pdf of een curriculum website (zoals DEZE, briljant, toch?). Hoe je kiest? Door te filteren –en dit stappenplan te volgen.

Stap 1: kies je vorm; werk je voornamelijk met tekst, foto, (digitale) animatie/designs of film?

Stap 2: zoek één of meerdere media waarmee je (min of meer) bekend bent én wat past bij je vorm. Tekst? Kies bijvoorbeeld een blog als Wix, wordpress. Foto? Instagram of Pinterest bieden mooie opties. Web: maak een splinternieuwe website of kies een bestaand format (zoals hier).

Stap 3: verken de mogelijkheden per medium en check of het past bij de vacature en het bedrijf

Stap 4: maak je sollicitatie!

TIP 4: maak je sollicitatie (mooi)

Goed, je hebt je medium, vacature en je wilt beginnen. Tijd voor een plan van aanpak. Of in ieder geval, een schets van wat je gaat doen. Geef je eigen creativiteit de ruimte of zoek op het web naar inspiratie.

Zorg in ieder geval dat je helder hebt:

  • Hoe je je jezelf presenteert

  • Welke woorden je gebruikt

  • Waarom je solliciteert

  • Wie jij bent en waarom ze joú moeten hebben

TIP 5: Devil in details

Heb je zo’n knap filmpje geschoten, staat er een volle afvalbak/lege krat bier/huisdier/huisgenoot op de achtergrond. Niet cool. Let op de details! Bij video en foto: ruim op (of schuif in ieder geval de achtergrond vrij), check je kleding, je haar en tanden (ja, echt). Bij tekst: doe een spellingcheck; of láát ‘m doen.

HELP

Wil je wél zo’n knap digitaal cv, maar lukt het niet helemaal? Of besteed je de klus liever helemaal uit? Neem dan eens contact op met Regelbrekers (en vrienden); we helpen je graag!

#CV #mobielsolliciteren #onlinesollicitatie #digitaalsolliciteren

Uitgelichte berichten
Connect & Follow
RSS Feed
  • LinkedIn - Grey Circle
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.

GET IN TOUCH

regelbrekers@gmail.com

 

ONLINE - SOCIAL - CONTENT

MARKETING & COMMUNICATIE

  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

GET IN TOUCH

regelbrekers@gmail.com